Jak z vás cestování udělá toho, kým chcete být?

Aktivita, které se v dnešní době věnuje stále více a více z nás. Někteří to vidí jako pravý životní styl. Má to plno pozitiv, ale člověk musí být silný, aby to vydržel. Jedno je ale zaručeno, rozhodně to lidi mění k nepoznání. Ano, řeč je o cestování!


Proč je to dobré?

Cestování má bezesporu mnoho výhod, ale jako to je se vším, má i svá negativa. Já osobně si myslím, pokud se odhodlám k nějaké větší cestě (v plánu by byla), tak mi to změní život.

Je dokázané, že cestování, ať už se jedná o slow-travel nebo klasické, kdy člověk jede do cizí země a celé dva týdny nevytáhne paty z resortu. Ať jedno nebo druhé je každopádně povzbudivé pro lidského ducha.

Pozitiva

  1. Udělá to z vás lepšího člověk - díky cestování se učíme a poznáváme mnoho odlišných kultur, jejich zvyklosti a chápání světa. Člověk díky němu pochopí lecjaké složitosti dnešního předimenzovaného světa. A to je klíčové.
  2. Pochopíme, že nejsme na planetě Zemi sami - dnešní doba bohužel přináší mnoho negativ a jedním z nich je egoismus a povrchnost lidí. Naopak právě cestování nám přináší pochopení vnějšího světa. Mnohdy díky tomu získáme skutečný přehled dění ve světě, vystavíme se realitě a pomineme masírování naší každodenní pozornosti masovými médiemi. 
  3. Tolerance - vlastnost, která je naprosto klíčová, ale kterou se dnes opovrhuje. Ať se podíváme kdekoliv, vidíme opak tolerance - náboženství, utlačování menšin. Proč z lidí vymizela veškerá lidskost? Můj názor je, že díky střetu kultur máme šanci poznat nové ideje a myšlenky. Kolikrát se vám na cestách stane, že vás k sobě pozve muslim (ano, ten který je věčně opásaný pásem s výbušninami - ať žije západní propaganda) a nabídne vám čaj, chová se mile, zdvořile a velmi se o vás zajímá.

Shrnutí

Je to jednoduché. Prostě běžte a cestujte! Vždy vám to pomůže - uklidníte své nervy, přestanete řešit banálnosti a naučíte se komunikovat s lidmi. Nemáte co ztratit!

Komentáře