Motivace a úskalí osobního rozvoje

Objevuje se to stále víc a víc. Slovní spojení, které je v dnešních dnech čím dál víc skloňováno. Lidí věří, že jim to pomůže. Jsou ochotni za to vyhodit nemalé peníze. Je něco takového vůbec třeba? Nemáme to zkrátka v sobě, tu neochvějnou víru v sebe sama, to skryté sebevědomí? Rač dnes bude o osobním rozvoji a jeho pozitivech a negativech, která sebou nese.



Osobní rozvoj je něco, co by nám mělo pomáhat a tvořit nás. Je to způsob, jakým lidskou rasu naučit zdravému sebevědomí a uvědomění vlastní hodnoty. Dnes se tímto druhem "vědy" zabývá každý druhý, na kolik to lidé dělají z radosti a na kolik kvůli penězům, lze jen hádat. 

Ovšem, úmysl je často čistý. Chci lidi naučit tomu, aby si věřili, uměli se za sebe a své myšlenky postavit a bojovat za ně. Chci, aby žili svobodný a naplněný život. Pomůžu jim. 

To je vše hezké, skvělá myšlenka. Avšak neustále musíte pracovat s faktem, že lidé tohle všechno vědí, jen hledají někoho, kdo by jim to řekl do očí. Skutečně. Je tomu tak. Lidí jsou si vědomi svých hodnot, jak žít, respektu, který pro sebe musí vybudovat. Jejich největší strach je začít o něco takového usilovat. Co když se vás poté, co projdete jakousi pochybnou očistou vlastního úsudku, zřeknou přátelé?

Není to jen tak – vštěpovat lidem, že jsou skvělí a mají svou hodnotu, je těžké. Proto se mnoho z těchto pofiderních motivačních koučů uchýlí k poslední cestě. Tou je prodávání různých světoborných knížek, předražené workshopy v horách a podobné ptákoviny.

Ta pravá hodnota osobního rozvoje mizí, nahrazuje jí vidina zisku. Proto na vás apeluji, uvědomte si, jestli vás víc než nějaký dvou set stránkový e-book, o „praktickém“ nic, nenakopne spíš pobyt v přírodě. Jestli právě tam neobjevíte na své pravé já. Strávit čas o samotě, v přírodě a bez zbytečných vyrušování vám prospěje mnohem více.

Vězte proto, že tento web není určen hlavně pro motivaci. Snažím se vám předat určitou hodnotu svých postřehů. Můžete si z nich něco vzít, ale nemusíte. Zamyslete se, co vám pomůže. Vždy je to ve vás. Sami nejlépe víte, kterým směrem se ubírat.

Věřte sami sobě! Způsobem naturálním a ne vnuceným.

Komentáře