Matka historie

Začátek studia historie může doprovázet lehké rozčarování. Především z toho důvodu, že historie na vysoké není to samé, jako dějepis na střední. Musíte si být 100% vědomi toho, že se chcete do historie ponořit, ať už do jakékoliv pomocné disciplíny, tak respektovat tento obr jako celek. Což nemusí být lehké.


 

Každý si myslí, že studium na vysoké škole je jen nadstupeň střední školy, vše probíhá stejně, jen zkoušky jsou svým obsahovým množstvím rovné maturitě. Avšak takhle jednoduše to naštěstí (nebo naneštěstí?) není.

Při podrobném studiu, ať už jakéhokoliv oboru o něj musíte mít zájem. Jednoduše počítat s faktem, že lze najít i předměty, které byť je daný obor pojímá, tak vás nebaví.

Myslel jsem si to také, hned při první přednášce paleografie. V krátkém a upřímném překladu to znamená čtení starých textů. Jakože opravdu starých – čtete českou bastardu ze 13. století nebo kurent. Ale v trpělivosti je krása. Při dalších hodinách a seminářích jsem objevil to kouzlo. Dejte si proto načas s každým předmětem, nevěšte okamžitě hlavu.

Na vysoké škole je od vás zároveň vyžadována jistá sebe-disciplína. Stačí sednout ke stolu a začít číst a učit se. Na filozofické fakultě budete především číst, s tím se smiřte. Takže vypěstovat si přirozenou zvídavost, která vás provede i velmi nezáživným textem, je zkrátka nutnost.

Studentům není odpírána pomoc. Profesoři jsou vstřícní, pomohou vám a poradí, jen se musíte umět ptát. Takže další zásada zní: „Nauč se zeptat o pomoc“. A to neplatí jen výšce, hodí se to vždy, navíc je to součástí asertivní komunikace. Nikdo se nerozčílí, ani kvůli hloupému dotazu,

Techniky, za pomocí kterých se učíte, jsou jen na vás. Zbožňujete myšlenkové mapy, tak jako já? Nebo se rádi učíte pomocí kartiček, ve dvojici, anebo si prostě jen musíte celou stránku textu vyznačit tím nejjasnějším zvýrazňovačem, takže pokaždé když otevřete stránku, potřebujete sluneční brýle. Jen směle do toho, čím lépe tyto techniky používáte, tím budete úspěšnější.

A nezapomínejte na kritickou analýzu. Ať už dostáváte sebevíc odbornou literaturu či otázky, je nutné se nad nimi zamýšlet. Vysoká škola vás má nejen přivést ke špičce znalostí daného oboru, primárně by vás měla být schopna naučit myslet. Bez vlastní snahy to ovšem nepůjde.

Pokud se naučíte myslet, psát a mluvit. Pak vám svět bude ležet u nohou. Tohle je jediná povinná výbava s ručením neomezeným, kterou v životě budete potřebovat.

Komentáře